Kunst und Kultur

Jag, en småländsk pappa, låtskrivare, skådespelare och statlig tjänsteman i Stockholm skriver om familjeliv, fin- och fulkultur, fotboll, musik och om precis vad som faller mig in.

Min bilder
Namn:
Plats: Stockholm, Hammarbysjöstad, Sweden
Björn Wilner

söndag, november 19, 2006

Hur tänker du nu?

Klart att man kan ångra sig. I normala fall brukar en ny regering få en stund på sig och opinionen brukar vara stabil ett tag efter ett val. Men nu, nu leder oppositionen stort och det är bara två månader sedan vi gick till församlingssalen den där söndagen i september.

Reinfeldt och gänget har nu börjat göra det de sa att de skulle göra, saker som ligger helt i linje med det högern brukar vilja göra. Bara det att det den här gången var snyggare paketerat. Visst känns Fredrik på något sätt fräschare än Göran, men det hjälper ju liksom inte.

Ideologierna är inte döda. Nu ska vi ställas om och få lära oss att inte längre tänka socialdemokratiskt, det vill säga solidariskt. Det verkade inte så kul, men trots allt låg det något i det där med att alla ska med. Nu får vi istället försämringar för de som redan har det mer eller mindre halvtaskigt; arbetslösa, sjuka, och fram för mer "raka rör", betala till dig själv. Jag som trodde tanken var just utjämning för de som inte kan betala själva. Och det VAR det nog också. Klara dig själv, lämna resten efter, helt enkelt större skillnader och klyftor.

Tänk om det faktiskt är så att vi vill tänka socialdemokratiskt? Vad som är intressant är att de som absolut inte vill tänka så, som känner sig förolämpade och missgynnade, ofta är de som det socialdemokratiska vanstyret genom åren varit synnerligen gott mot (se till exempel de människor som finns i regeringskretsen). Man sitter i sin fina villa i sitt fina bostadsområde med sina fina bil, som man kör hem från sitt välbetalda intressanta jobb och äter en god middag med ett gott vin och planerar nästa härliga utlandssemester samtidigt som man tycker att det här samhället är för jävligt med sina skatter och sitt välfärdstjafs. Men det är väl alla de andra man tycker synd om.

Så om vi säger så här: Nästa gång vi får chans att gå till valurnorna så tar vi och tänker efter en gång extra. Det handlar inte bara om personer och image, det finns en ideologi där bakom också. Okej?

Nu står jag naturligtvis för en rättvis och balanserad titt på den svenska högern. Allt var verkligen inte bra tidigare, det finns mycket att åtgärda och förändra. Det är det politik handlar om. Och vi kommer aldrig bli färdiga. Tror vi det vet vi hur det går. Elände och undergång. Krasch boom bang, bara.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida