Kunst und Kultur

Jag, en småländsk pappa, låtskrivare, skådespelare och statlig tjänsteman i Stockholm skriver om familjeliv, fin- och fulkultur, fotboll, musik och om precis vad som faller mig in.

Min bilder
Namn:
Plats: Stockholm, Hammarbysjöstad, Sweden
Björn Wilner

söndag, september 27, 2009

Någonting

Jag ger mig. Har hela tiden tyckt det var töntigt med bandet som inte vill ha ett namn och inte heta någonting. Hörde dem för längesen som förband någonstans. Jag brydde mig inte. Nu dyker Ingenting (vet inte hur man gör den där parentesen som inte är en vanlig parentes) upp överallt. Det är inte ofta men ibland sätter jag på P3 och då är de alltid där. Det där är väl ingenting(!), har jag försökt. Men jag har inte blivit fri från den där enkla, lysande, klättrande pianoslingan. Inte från texten, eller det andra heller. Och kanske har det där bandet något mer också. Utan att vara medveten om det åker Tomhet, idel tomhet med när jag köper Richard Hawley´s nya (har inte lyssnat än). Halleluja!

Ser Killinggänget på Dramaten. Jag vet inte? Konstigt är det. Och konstigt är ju ofta bra. Men frågan är om de inte kört fast på riktigt. Där håller herrarna på och gör något av sin idétorka. Frågan är vad? Inte så roligt. Några trötta allvarliga stunder. Mycket känns krystat - vi kan göra vad vi vill. Utsålt är det i vilket fall, jag fick kämpa för att få min biljett.

Tänkte på det här med socialismen och på den svenska borgerligheten, det vill säga Alliansen, och på varför jag inte röstar på det gänget, även om inspirationen inte direkt flödar på vänsterkanten. Och förmodligen aldrig kommer att göra heller. Ibland kan man ju undra. Sen kommer Reinfeldt, Borg, Hägglund och de där med sina påminnelser.

Socialismen kan med rätta kritiseras för fyrkantighet, för mycket femårsplaner och lägga-livet-till-rätta-klåfingrighet. Det där gillar inte borgarna. Och oftast inte jag heller. Sen kommer Alliansen med sänkt skatt och det känns ju bra i plånboken. Men sen då? Politik måste vara mer än så. Men det är väl ungefär det och allt och alla ska följa samma mall och tjäna samma syfte. Det är rationalitet, inga snedsteg, ingen individualitet utanför ramarna. Struntprat om "vanliga människor", utförsäljning och avknoppning till varje pris, ingen ska söka sig fram och överraska sig själv och alla andra, så studiestöd ska inte betalas ut så länge. Håll inte på med strunt, läs ekonomi eller till ingenjör, bli lönsam. Forskning ska inte bedrivas lite så där hur som helst, den ska vara - lönsam - under inflytande av näringslivet. Det samma på kulturens område. Inga högre värden här inte, det är inte något för "vanligt folk". Snacka om fyrkantig låda. Think inside the box.

Och så vidare. Klart att vi behöver lönsamhet och inte kan slappa runt och leva på bidrag. Frågan är om det är den där gamla borgerliga enda vägen som leder till ett rikt (i alla bemärkelser) samhälle. Skulle inte tro det. Därför ingen röst från mig.

Och så kommer forskning som visar att Sverige, det gamla Sosse-sverige, är ett mer socialt rörligt samhälle än USA. Men så kan det ju inte vara, myten får duga som sanning, trots att de hungriga vargarna inte jagar så bra som man kan tro. Så jag, jag föredrar det där gamla röda Sverige, trots alla brister. Land of the free, så att säga.

Nu ska jag inte komma här och påstå att jag är någon "ovanlig" feminist- och genusmänniska, men på tal om herrarna på Herrön: Zappar förbi reprisen av gårdagens Här är ditt liv. Inte vet jag, är det okej med bara män som huvudpersoner?

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida