Kunst und Kultur

Jag, en småländsk pappa, låtskrivare, skådespelare och statlig tjänsteman i Stockholm skriver om familjeliv, fin- och fulkultur, fotboll, musik och om precis vad som faller mig in.

Min bilder
Namn:
Plats: Stockholm, Hammarbysjöstad, Sweden
Björn Wilner

torsdag, december 31, 2009

Ett år - Nio månader

Det har varit en jul hemma. För första gången var det hemma hos oss det kläddes gran och dukades upp julbord. Nu är det vår nya familj som gäller och farmor och farfar och mormor var på besök. Självklart var det Liv, knappt tre veckor, som fick flest julklappar. Fast hon sov under hela utdelningen och öppningen. Nästa år blir nog annorlunda. Då kommer Tomten på riktigt.

Och så har vi avverkat ännu ett år. Det femte sedan jag började skriva blogg. Har väl tidigare årsskiften radat upp ett antal händelser, saker jag gjort, under året som gått. Känns kanske inte lika relevant just i dag att fokusera på jobb, flytt, teaterföreställningar, egna inspelningar, fotbollsmatcher, ligaseger för United, Hammarby till Superettan, resor, konserter med Springsteen och Blur eller skivköp.

- Låt oss här ändå göra en avstickare och konstatera att många av de skivor jag köper under året sedan hamnar på kritikernas årsbästalistor. Vad nu det betyder. I alla fall. Av årets 25 album som Sonic listar i årets sista nummer (50), och som även dyker upp hos många andra, innehar jag 13. Top fem prickar jag allihop. Kan vara något för dig också om du inte redan upptäckt:

1. Animal Collective, Merriweather Post Pavilion
2. Bill Callahan, Sometimes I Wish We Were An Eagle
3. Girls, Album
4. Fever Ray, Fever Ray
5. Grizzly Bear, Veckatimest

Glöm inte heller The XX eller Ingenting.

Men. Även om det var nu på sluttampen det verkligen hände kommer 2009 var året som delar in mitt liv i före och efter. Det var året då jag blev pappa. Året då S var gravid mest hela tiden och vi väntade och räknade ner. Det var som ett slags julkalender som varade i nio månader. Varje lördag, när vi gick in i nästa graviditetsvecka, läste vi i boken om den utveckling som väntade kommande vecka. Det kändes som en lång väntan, men till slut var boken slut och det var nästan dags. Det tog en vecka till. Nu är hon här, ligger bredvid mig i soffan med nappen i munnen och gnyr lite då och då medan jag fingrar på datorn och vi lyssnar på nyss nämnda Girls.

Det är mest sådant vi gör, ligger i soffan, ser fotboll eller bröderna Marx, eller nåt, byter blöja och pratar med fiskarna i taket, tittar på lamporna och julgransbelysningen. Antar att jag snart måste börja jobba igen, byter dessutom jobb någon gång januari/februari, men jag kommer att längta hem. Och sakerna vi hittar på kommer att bli mer och mer avancerade och bara ännu roligare.

Fick Ronny Olovssons Värsta pappan! i julklapp. Jag har också ofta funderat på det där med att jag har samma intressen som när jag var femton. Olovsson listar 1) Sexiga tjejer (kurviga), 2) AC/DC (70-talet), 3) Luleå Hockey (Matti Ruisma), som det som triggade honom när han var fjorton, femton och konstaterar att om han tvingas äta sanningsserum och kedjas vid en tribunal finns det stor risk att han skulle avslöja sig med samma infantila ranking över livets viktigaste glädjeämnen även i dag. Min lista skulle inte vara likadan, men liknande. Är man trots det vuxen att bli pappa, att fostra ett barn?

Det är jag helt övertygad om. Kanske just därför. Nej, jag vet inte. I alla fall. Nu är det upp till bevis. Och jag ska vara en bra pappa för min Liv. 2010 är snart här och hennes och mitt liv tillsammans har bara just börjat. Gott nytt år.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida